[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]

دریافت اطلاعات پایگاه
آخرین مطالب سایر بخش‌ها
..
:: سال 4، شماره 8 - ( 6-1398 ) ::
سال4 شماره 8 صفحات 20-1 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی و تحلیل اغراض جمله های انشایی در سوره ی اسرا
حمیدرضا خان محمدی* 1، محسن ذوالفقاری2
1- آموزش و پرورش ، parham1510@gmail.com
2- دانشگاه اراک
چکیده:   (4567 مشاهده)

اهل بلاغت کلام را به لحاظ قابلیت صدق و کذب به خبر و انشا تقسیم می‌کنند.جمله ی انشایی به عکس جمله ی خبری قابل صدق و کذب نیست و پنج گونه ی امری،نهیی،استفهامی،تمنایی و ندایی را دربرمی گیرد.برخی جمله های انشایی دارای اغراض ثانویه هستند.سوره ی اسرا هفدهمین سوره ی قرآن کریم با صد ویازده آیه از سوره های مکی قرآن به شمار می آید.این سوره به لحاظ کاربرد و تنوع کارکرد جمله های انشایی در خور توجه است ونزدیک به پنجاه جمله ی آن، انشایی با مقاصد گوناگون است.جمله های انشاییِ امری بیشترین کاربرد را با کارکرد بالای سیزده مورد دارند. کاربردهای دیگر جمله های انشایی به ترتیب فراوانی از این قرار است: نهی: دوازده مورد با هفت کارکرد.استفهام: نه مورد با هفت کارکرد .تمنّی: پنج مورد با چهارکارکرد و ندا: چهار مورد و سه کارکرد.نکته های درخور یاد این که همه ی جمله های انشایی سوره اسرا دارای مقاصد ثانویه هستند وبرخی جمله ها،غرض های نسبتا بدیع و تازه ای را دربردارند.همچنین پاره ای از جمله ها دارای اغراض چندگانه هستند.مجموعه ی این ویژگی ها،وزن بلاغی این سوره را از نگاه اغراض ثانویه ی جملات،بالا می برد.

واژه‌های کلیدی: "، علم معانی"، ،"، سوره ی اسرا"، ،"، جمله ی خبری"، ،"، جمله ی انشایی"، ،"، اغراض ثانویه"
متن کامل [PDF 618 kb]   (1510 دریافت)
دریافت: 1396/1/19 | پذیرش: 1396/6/8 | انتشار: 1399/6/29

نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

Download citation:
Send citation to:

khanmohamadi H, zolfaghari M. survey and analysis of purposes of compositional sentences in Asra sureh. 3 2019; 4 (8) :1-20
URL: http://koran.lu.ac.ir/article-1-130-fa.html

خان محمدی حمیدرضا، ذوالفقاری محسن. بررسی و تحلیل اغراض جمله های انشایی در سوره ی اسرا. 1. 1398; 4 (8) :1-20

URL: http://koran.lu.ac.ir/article-1-130-fa.html

بازنشر اطلاعات
سال 4، شماره 8 - ( 6-1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها