[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]

دریافت اطلاعات پایگاه
آخرین مطالب سایر بخش‌ها
..
:: سال 1، شماره 2 - ( 9-1393 ) ::
سال1 شماره 2 صفحات 131-103 برگشت به فهرست نسخه ها
تحلیل ساختاری قسم در قرآن کریم (بررسی بیست جزء قرآن کریم)
سید محمد میرحسینی*، نرگس انصاری، لیلا قلندری
چکیده:   (17154 مشاهده)

دوفصلنامه‌ی پژوهش‌های قرآنی در ادبیات، دانشگاه لرستان

سال اول، شماره­ی دوم،‌ پاییز و زمستان 1393 هـ. ش/2014م

صفحات  103- 131

تحلیل ساختاری قسم در قرآن کریم

(بررسی بیست جزء قرآن کریم)

سیدمحمد میرحسینی[1]

نرگس انصاری[2]

لیلا قلندری[3]

چکیده

قسم از نظر شکلی یکی از ادوات تأکید در کلام به شمار می‌آید که در ارتباط تنگاتنگ با معنا و مخاطبین قرار دارد. چگونگی به کار رفتن این عنصر زبانی با تمام ارکان آن، پیوند نزدیکی با درجه­ی تردید یا باور مخاطب دارد و متکلم بلیغ کسی است که با علم به احوال مخاطب، کلامش را در بهترین شکل برای انتقال معنا به کار گیرد. با درک اهمیت این موضوع، تفاوت‌های ساختاری قسم در قرآن کریم- عالی‌ترین درجه کلام بلیغ- کاملاً در ارتباط با غرض متکلم در انتقال معنی است. پژوهش حاضر تلاش دارد با کشف ارتباط میان هر یک از ارکان قسم از یک سو و معنی و مخاطب از سوی دیگر، علت تفاوت ساختاری قسم را در ارتباط با عناصر ذکر شده بررسی و تحلیل نماید. محدوده پژوهش در بیست جزء آغازین قرآن بوده و پس از استخراج تمام نمونه‌ها و تفکیک آنها بر اساس ارکان قسم و با روش توصیفی- تحلیلی و با ارائه نمودارهای آماری مورد تحلیل قرار گرفته است. بررسی ساختاری قسم نشان می‌دهد در بخش مورد پژوهش از میان چهار رکن قسم، حذف فعل قسم رایج‌تر و ذکر جواب قسم نسبت به دیگر ارکان بیشتر است. البته لازم به ذکر است که حذف ارکان یا ذکر آن‌ها بر اساس متکلّم (مقسِم) آیه و مخاطب قسم متفاوت است. ذکر جواب قسم نسبت به دیگر ارکان، خواننده را در فهم موضوع سوگند در سور مکی و مدنی یاری می‌کند و بیشتر پیرامون موضوعاتی چون (قطعیت وقوع قیامت، حقانیت رسول حق، سرکشی انسان‌ها و عاقبت آنها...) است.

[1] - استادیار دانشگاه بین‌المللی امام خمینی قزوین، (نویسنده مسئول):  m.mirhoseyni@hum.ikiu.ac.ir

[2] - استادیار دانشگاه بین‌المللی امام خمینی قزوین:  n.ansari@hum.ikiu.ac.ir

[3] - کارشناس ارشد زبان و ادبیات عربی: malvahab@yahoo.com

تاریخ دریافت: 24/9/1393               تاریخ پذیرش: 4/12/1393